[DOGAĐANJE] Održan Food Talk

U sklopu provedbe projekta Fusilli, u petak, 11. listopada, održali smo događanje Fusilli Food Talk koje je okupilo stručnjake i sudionike iz različitih sektora koji su raspravljali o izazovima i rješenjima u prijelazu prema održivijim prehrambenim sustavima.

Suzana Belošević Romac, viša savjetnica za europske projekte upravnog odjela Grada Rijeke za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu, otvorila je događanje, istaknuvši važnost riječkog Living Laba unutar projekta, jednog od 12 laboratorija diljem Europe, uključujući gradove poput Osla, Rima, Torina i Atene. Posebno je naglašeno planirano pridruživanje grada Rijeke Milanskom urbanom paktu o prehrambenim politikama (Milan Urban Food Policy Pact – MUFPP), globalnoj inicijativi kojoj je pristupilo više od 200 gradova, s ciljem razvoja održivih i inkluzivnih prehrambenih sustava.

Suzana Belošević Romac

O ovoj inicijativi okupljeni su mogli više saznati od posebnog gosta. Andrea Patrucco iz grada Milana na događanje se uključio online i predstavio je aktivnosti, rezultate i principe rada Milanskog pakta, dok je izv.prof.dr.sc. Sarah Czerny s Filozofskog fakulteta u Rijeci prezentirala rezultate istraživanja o prehrambenim navikama građana Rijeke te pitanjima otpada od hrane.

Sarah Czerny

Na događanju je predstavljena i inovativna aplikacija Food Waste Analyzer, koju Grad Rijeka razvija kao dio aktivnosti projekta Fusilli. Ova digitalna platforma nudi konkretne savjete i alate ugostiteljima i građanima za bolje upravljanje otpadom. Kroz aplikaciju se pružaju konkretni alati i savjeti za učinkovitije upravljanje otpadom u ugostiteljstvu, kao i u svakodnevnim kućanstvima.

Marko Radeljak

Marko Radeljak iz tvrtke Zelene tehnologije predstavio je nekoliko inovativnih rješenja za gospodarenje otpadom, uključujući industrijske kompostere namijenjene ugostiteljskom sektoru, koji omogućuju učinkovitu obradu biootpada. Također je predstavio i mali kućni komposter, koji je osmišljen kako bi kućanstvima omogućio smanjenje količine otpada, a time i troškova komunalnog zbrinjavanja. Ovi komposteri korisnicima pružaju priliku da biootpad pretvore u organsko gnojivo, čime se dodatno smanjuje negativan utjecaj na okoliš.

Poseban interes izazvalo je i predavanje Zorana Delića, konzultanta, na temu Zero Waste ugostiteljstva. Delić je naglasio kako se zero waste pristup u gastronomiji temelji na smanjenju otpada od samog planiranja obroka, nabave namirnica, pa sve do njihove maksimalne iskoristivosti. Istaknuo je važnost smanjenja veličine porcija, korištenja sezonskih i lokalnih proizvoda, te transparentnosti u pogledu nabave i pripreme hrane. Delić je također predstavio zero waste hijerarhiju, koja uključuje redizajn poslovnih modela, smanjenje ekološkog otiska i ponovnu uporabu materijala

Zoran Delić

Panel rasprava okupila je stručnjake poput Grete Krešić s Fakulteta za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu, Hrvoja Margana, predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, i Zorana Delića, konzultanta. Sudionici su raspravljali o ulozi obrazovanja, industrijskim inovacijama i praktičnim rješenjima za smanjenje otpada od hrane, s posebnim naglaskom na prilike u ugostiteljstvu i lokalnoj zajednici.

Zaključci su usmjereni na daljnje unaprjeđenje održivih praksi u Rijeci, s posebnim fokusom na tehnološka rješenja i edukaciju kako bi se osigurao trajni utjecaj projekta FUSILLI na lokalnoj razini.

Ostale aktualnosti